Blog / Gratis opskrifter / Chokolade med smag af røg

Chokolade med smag af røg

 
“Har du virkelig mod til at gå med mig ud i den vide verden?” spurgte skorstensfejeren. “Har du betænkt hvor stor den er, og at vi aldrig mere kan komme her tilbage?” “Det har jeg,” sagde hun. Og skorstens- fejeren så ganske stift på hende og så sagde han: “Min vej går gennem skorstenen! Har du virkelig mod til at krybe med mig gennem kakkelovnen”.
Hyrdinden og skorstensfejeren. 1845
 
Jeg husker, hvordan “Hyrdinden og skorstensfejeren” blev lavet til en tv-film i min barndom. Det var Dronning Margrethe, der tegnede kostumer og scenografi – og jeg syntes, det var noget af det smuk- keste, jeg nogensinde havde set. Historien forstod jeg først langt senere. Hyrdinden vil opleve verden sammen med sin elskede, men da hun endelig står med ham på kanten til den store vide verden, skifter hun mening. Det er alt for meget. Verden er alt for stor, og så er det eneste, hun ønsker at komme tilbage til det trygge liv på bordet. Vi kender alle sammen det øjeblik, hvor noget ser stort og uoverskueligt ud. Skal man kaste sig ud i det eller vende hjem til de trygge rammer? H.C. Andersen lader det unge kærestepar ende tilbage på bordet, måske for at få os til at tænke over hvor meget lykke der ventede på dem – hvis de blot turde. Denne chokolade er en hyldest til skorstensfejerens arbejde og smager naturligvis af røg.
 
Du skal bruge
200 gram hvid chokolade
1,75 dl fløde
15 gram glukosesirup
4 spsk lapsang souchong - hvilket er en røget te
 
Mørk chokolade til overtræk
 
Sådan gør du
Fløden koges op sammen med glukose– siruppen. Så snart fløden koger, tages gryden af blusset, og teen tilsættes. Lad det trække 4-5 minutter. Jo længere teen trækker, des mere røgsmag får fyldet. Jeg synes godt der må være en markant smag af røg, men alt med måde. Kog fløden op igen. Den kogende fløde hældes gennem en si og over chokoladen. Rør et par omgange, så al chokoladen er dækket og lad det stå et et par minutter. Rør igen og lad det stå et øjeblik, så skulle al chokoladen gerne være smeltet. Ganachen skal køle af, inden den fyldes i chokoladeskallerne. Ganachen skal herefter sætte sig et kvarter til en halv time i køleskab, inden chokoladerne lukkes.
Jeg bruger mørk chokolade til at over- trække mine chokolader med smag af røg.
 
Opskriften er fra "Eventyrlige Chokolade, 2021, af Morten Aagaard.

Bogen kan købes her ...
 
Driller chokoladetempereringen?

Se Mortens kurser her ...
Mortens Chokolade | CVR: 40101837 | Brandts Passage 28, 5000 Odense C  | Tlf.: 28 30 24 35