Nu kommer efteråret. Vinden begynder at ruske og kulden at sætter for alvor ind. Det betyder, at det er tid til noget at varme sig på. Hvad er bedre end en dejlig kop varm chokolade? Heldigvis har vi hos Mortens Chokolade i hjertet af Odense, sat os for at blive eksperter i netop varm chokolade.
For mig er varm chokolade et helt univers af forskellige smage og alverdens muligheder. I lang tid undrede det mig, at ligegyldigt hvor i verden jeg bestilte en kop varm chokolade, så var smagsoplevelsen nogenlunde den samme. Den kunne naturligvis være bedre eller dårligere, men selve smagen på den varme chokolade havde ikke de store og altafgørende udsving. Nogle steder var den lidt kraftigere, andre steder var den mere anonym. Derfor begyndte jeg – helt som jeg plejer – at undersøge feltet.
Hvad sker der, hvis man laver varm chokolade med en chokolade på 70 procent? Eller med en på 60 procent? Hvad med lys chokolade? Eller karamelliseret chokolade? Og ikke mindst, hvordan kan man tilsætte forskellige smage? I chokoladebutikken har vi et stort udvalg af forskellige tilgange til varm chokolade.
DEN OPRINDELIGE CHOKOLADE-DRIK
Helt oprindeligt var chokolade ikke noget man spiste, det var noget man drak. For mere end 2500 år siden sippede aztekerne i Mellemamerikas tætte regnskove som de første en skummende chokoladedrik. Både som ren og skær nydelse, men også i forbindelse med eksempelvis religiøse ritualer. Chokoladen har ikke været, som vi kender den i dag.
Først og fremmest har den været lavet på vand og væsentligt mere bitter. Den har heller ikke været varm, allerhøjest lunken – hvis ikke kold. Den har været tilsmag med krydderier – blandt andet chili. For at opnå et skummende lag øverst på chokoladen er den blevet hældt fra en beholder til en anden mange gange. Det har givet luft til chokoladedrikken.
Den chokolade jeg serverer i chokoladebutikken er inspireret af denne ”azteker chokolade” – til trods for at jeg serverer den rygende varm. Ingredienslisten er simpel: Mørk chokolade, kakaopulver, rørsukker og vand. Nøjagtig ligesom aztekerne fortrækker jeg min varme chokolade med krydderier. Derfor tilbyder vi altid et udvalg af forskellige smagsgivere til chokoladen. Jeg elsker et lille drys chili og lidt mere ingefær. Det giver varme og smag. Chili forstærker desuden chokoladens smag.
De lokale instagram-foodies
Connoisseurens Rute kaldte min varme chokolade for et mesterværk og skrev i deres anmeldelse: Morten er chokoladens mester, og har fuldstændig revolutioneret vores forestilling om, hvad varm chokolade er. Desuden har min varme chokoladen vundet ”Best i Test” i Ugeavisen Odense / I Byen Odense.
Kig forbi chokoladebutikken og prøv en kop af Odenses bedste varme chokolade – eller køb et chokolade-kit med hjem.
MORTENS FORSKELLIGE VARME CHOKOLADER
Det er langt fra al chokolade der fungerer godt til varm chokolade. Fordi en stor del af en klassisk nordisk kop varm chokolade består af mælk, så skal chokoladen kunne noget andet end den chokolade, man blot spiser. Det er vigtigt, at vælge en chokolade med en kraftig smag og gerne en tydelig bitterhed, da mælk bliver sødere, når den opvarmes. Rent teoretisk sker der en Maillard-reaktion. Dette er en kemisk reaktion mellem aminosyrer og sukker, og den sker, når mælken opvarmes.
Jeg har udviklet seks forskellige chokoladeblandinger specielt til varm chokolade. Jeg bruger chokolade fra 58 procent og op til 70 procent. Derudover bruger jeg for eksempel en karamelliseret hvid chokolade til at tilsmage med. Den giver en særlig sødme, som man ikke kan opnå ved at bruge eksempelvis sukker.
Valget af chokoladen, kommer helt an på hvilken smag og virkning jeg gerne vil opnå med den enkelte chokoladeblanding. Ideen til at udvikle chokoladeblandingerne fik jeg, da flere kunder kom tilbage til butikken for at fortælle om deres oplevelse med krydderier i deres varme chokolade.
De seks forskellige chokoladeblandinger er:
INTENS, MILD, KRYDRET, STRÆK, ORANGE og MINT.
Køb hele sættet – alle seks varianter – og få forsendelsen gratis med rabatkoden:
MORTENSVARMECHOKOLADE
(Rabatkoden gælder i oktober 2023)
NYDELSE OG EFTERMIDDAGSHYGGE
Jeg nyder stadigvæk – selvom jeg har drukket mere varm chokolade end de fleste – at sætte mig i sofaen med en god kop varm chokolade. Det er bare hyggeligt. Efteråret har jeg brugt på at udvikle endnu flere varm chokolader. Nogen kommer i butikken, andre som opskrifter på mine sociale medier.
Jeg glæder mig til at vise jer, hvad varm chokolade også kan være.
Nyd efteråret …
Morten Aagaard